Praktisch

Zoals sommigen van jullie weten, ben ik nog aan het studeren. Ik volg nu mijn laatste module en daarna mag ik in september beginnen met afstuderen!  Eind maart heb ik mijn laatste tentamen en dus schuiven veel opdrachten al door naar April! April lijkt nog zo ver weg….

Als ondernemer is het soms lastig om te zeggen dat een project dan ook 6 weken gaat duren voordat ik het ontwerp af heb. Het liefst wil ik het dezelfde week nog afhebben, maar dit lukt niet altijd. Locatie bezoek, intake gesprek, plattegronden uit tekenen. Alles is leuker dan die ene schoolopdracht!!!

Mocht je dan ook benieuwd zijn naar mijn schoolopdrachten.. dan zet ik er nu even eentje op. Recent heb ik deze gehaald; een tuin ontwerp maken. Nou kan een tuinontwerp zo gemaakt worden.. maar in dit geval was het een beetje ingewikkeld en op z’n schools moeilijk gemaakt. Het leukste aan een ontwerp maken zijn de analyses. En vooral met een tuinontwerp is het NOG belangrijker hoe het licht valt, schaduw, zon, wind, etc! Aan de hand van deze analyses is het dus makkelijker om terrassen te plaatsen en routing enzovoort. Zoals je straks op de plattegrond ziet, is het een flinke kavel. Een woonboerderij met veel land, oude gebouwen en grote oude bomen.

 

School zou school niet zijn als we een mega maquette hier van moeten maken.  Je kunt het jezelf moeilijk maken maar mijn motto is meestal ‘less is more’ en door grijze oase te gebruiken ( je weet wel van die kerststukjes ) lijkt het een mooi geheel. Voordeel van deze maquette is dat je erg goed kon zien wat de volumes en schaduweffecten van de bomen was.

 

Omdat het concept SMÛK was, wilde ik het bij het woonhuis gesloten houden. Door de mega grote treurwilgen en populieren heb je het al een beetje afgesloten. Maar dit wilde ik versterken. Eigenlijk in fases denken ‘smuk, smukker, smukst. (als niet Fries is dit waarschijnlijk een heel vreemd woord, je spreekt het uit als Smoek)

 

Voor het ontwerp heb ik de oprit op dezelfde plek gehouden. Zoals je hierboven ziet rij je dan lang de fruitbomen en naar rechts om de b&b heen. De grote bloementuin, wildgroei prachtig, ik zie het al voor mij dat alles groeit en bloeit. Omdat ik het woonhuis ‘vrij’ en ‘gesloten’ wilde houden is de oprit langs het huis, en het parkeren een eind verder dan de voordeur. Of dit praktisch is weet ik niet want ik zie mijzelf nog niet zo’n eind lopen door de regen met mijn boodschappen… maar bij mijn concept paste het wel. En dat is eigenlijk waar mijn school op inhamert, conceptueel denken. En dus eigenlijk mijn ‘praktische kant’ aan de kant zetten. Hoe zet ik mijn praktische kant aan de kant?! Voor mijn eigenbedrijf ben ik praktisch en zo is het voor mij ook de werkelijkheid. Voor mijn klanten ontwerp ik dan ook ‘praktisch’ En praktisch hoeft niet simpel of makkelijk te zijn, praktisch kan ook oplossingsgericht zijn.

Ontwerpen en aanzichten tekenen, dat hoorde ook bij deze opdracht. Bij deze aanzicht krijg je een goede impressie hoe hoog de andere bomen zijn. Wat dat doet met de omgeving en zo heb je de schaal een beetje in je hoofd.

Ah fijn,  het tuinontwerp heeft mij nieuwe inzichten gegeven. Het heeft mijzelf duidelijker gemaakt dat ik praktisch ben. Maar ook dat een tuin een verlengstuk is van een woning. Een tuin mag in naar mijn mening geen grijze grint stenen hebben, geen antraciete tegels in de hele tuin. Maar wel gras + grijze tegels.. of die klassieke oude klinkertjes/waaltjes en laat de natuur z’n gang gaan! Met natuurlijke kleuren en elementen kan je ook mooie contrasten maken.

Nou kan ik een tuin ontwerp maken, en kan ik mijn mening geven, ik weet hoe het ook kan, maar je moet mij niet vragen wat voor bloemen of planten je moet neer zetten… bij mij houdt het op bij een hortensia. Dus moraal van het verhaal: laat je hier dus ook goed bij adviseren door een specialist.

Ik ga verder waar ik met plezier aan werk: de opdrachten van mijn opdrachtgevers… en o ja, die ene voor school.

Door |2020-09-25T09:24:34+01:002018/03/02 4:37:21 PM|Landscapes, tuin ontwerp|0 Reacties

Deel dit bericht met je vrienden!

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant